Gemlik Kaymakamı Gürbüz KARAKUŞ’un ÖZGEÇMİŞİ
1954 Artvin-Ardanuç doğumludur. İlk Okulu Sakarya Köyü’nde, ortaokulu Ardanuç Ortaokulunda, liseyi parasız yatılı olarak Ordu Lisesi’nde, lisans eğitimini ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (İktisat-Maliye Bölümü) tamamladı. 1976 yılında 1 yıl süre ile Güneş Matbaacılık A.Ş.’de musahhih olarak çalıştı. 1977’de Kültür Bakanlığı’nda memur olarak işe başladı. Sosyal İşler Şube Vekili iken, 1981 yılında İçişleri Bakanlığına maiyet memuru olarak girdi. 1982-1983 yıllarında Tokat Valiliği’nde maiyet memuru olarak staj yaptı. Staj sırasında Turhal Kaymakam refikliği, Reşadiye ve Doğanşehir Kaymakam Vekilliği yaptı.
Bakanlık kursunu müteakiben asıl kaymakamlığa (Gülşehir/Nevşehir) atandı. 1984-1989 Gülşehir (NEVŞEHİR), 1989–1991 Akçakale, (1 yılda Vekâleten ve Kurucu Kaymakam olarak Harran Kaymakamlığı) (ŞANLIURFA), 1991–1993 Demirköy (KIRKLARELİ), 1993–1995 Vakfıkebir (TRABZON), 1995–1999 Hayrabolu (TEKİRDAĞ), 1999–2001 Erbaa (TOKAT), 2001–2003 Akşehir (KONYA), 2003–2008 Güngören (İSTANBUL), 2008-2014 Ceyhan (ADANA), 2014-2016 Palandöken Kaymakamı (ERZURUM) ve Erzurum OHAL Vali Yardımcısı iken Gemlik İlçemize atandı. 19 Aralık 2016 tarihinden bu yana Gemlik Kaymakamlığı görevini yürütmektedir.
Kaymakam KARAKUŞ, 1991-1992 yıllarında yabancı dil eğitimi için 9 ay süreyle ABD’de bulundu.
1996’da tarım ve hayvancılık konularında incelemelerde bulunmak üzere Fransa ve İtalya’ya gitti.
1999 yılında ise İçişleri Bakanlığı’nca Fransız yönetim yapısını yerinde incelemek üzere Valiler Heyeti ve üst düzey Bakanlık yöneticileriyle birlikte Fransa’ya gönderildi.
Görev yaptığı ilçelerde; öncelikle devletle halkı kucaklaştırmaya, sosyal devlet anlayışını etkin kılmaya, huzur ve güveni sağlamaya, sosyal barış ve kardeşliği tesis etmeye önem vererek, özel sektörü ve halkı gayrete getirici, devlet-halk işbirliği yoluyla sosyo-ekonomik ve toplumsal kalkınmayı gerçekleştirecek çabalara destek vermiş, kalıcı ve istihdam sağlayıcı hizmetlerin yapılmasına öncülük etmiştir.
üç kez “üstün başarı ödülü”, birçok takdirname, teşekkür ve çok sayıda plaketle taltif edilen, çok sayıda konferansa, seminere ve panele katılan KARAKUŞ, orta düzeydeİngilizce bilmekte olup evli ve 3 erkek çocuk babası, 2 torun sahibidir.
KARAKUŞ’un mesleki uygulama başarılarından bazı örnekler ise şöyledir:
Gülşehir’deki projeli çalışmaları ile hem ilçeye hem de Kapadokya’ya kilimcilik sanatını kazandırmıştır.
Gülşehir’de süt inekçiliği, arıcılık projeleri uygulamıştır.
Gülşehir’de Briket imalatı tesisi kurmuştur.
MERNİS Projesini (nüfus kayıtlarının bilgisayar ortamına aktarılması) ilk bitiren ve bilgisayar ortamına aktaran MİA’dır.
Akçakale İlçesi’nde kütüphane yapılmasına ve öğrenci yurdu (orta öğretim) açılmasına öncülük etmiştir.
Akçakale ve Hayrabolu İlçelerinde aylık 12 sahifelik gazete çıkarılmasını sağlamıştır.
Demirköy İlçesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nca, orman ürünlerini işleyen ve istihdam oluşturan bir atölye kurmuştur.
Vakfıkebir İlçesinde Karadağ Yayla Şenliklerini başlatmıştır.
Vakfıkebir İlçesinde, özel sektöre öncülük ve teşvik ederek bir çay fabrikası kurdurtmuştur.
Hayrabolu İlçesinde “%2 modeli” uygulamasını başlatmış, 3 yıl boyunca her ay sonu Köy Muhtarlıklarının hesabına, verdikleri sütün %1 parasını yatıran bir uygulamaya öncülük etmiştir.
Hayrabolu İlçesine 100 tonluk Çiğ Süt Soğutma ve Soğuk Hava Depoları tesisi kurdurtmuştur.
Hayrabolu İlçesinde 350 kişinin istihdam edildiği Şahnur Tekstil Fabrikasının kurulmasına öncülük etmiştir.
1997 yılında İçişleri Bakanlığı’nca Tekirdağ’da düzenlenen Kırsal Kalkınma ve Hizmet Birlikleri konusunda, 86 MİA’na konferansçı olarak Hayrabolu Hizmet Modeli’ni anlatmıştır.
Erbaa İlçesi’nde 12 kişilik bir kurs atölyesini büyüterek, 73 kişinin (SYDV’dan yardım alan, ihtiyaçlı, hastası olan, çocuk okutan, dul, kimsesiz ve muhtaç kişilerin) maaşlı ve sigortalı olarak çalıştığı tekstil fabrikasına dönüştürmüştür.
KARAKUŞ, 6 yıl görev yaptığı Ceyhan’da; 40.000.000 TL (trilyon) dolayında eğitime hayırsever ve halk katkısı sağlamış, çok sayıda hayırsever okulu (Fen Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Tekstil Meslek Lisesi, Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi, İş Atölyeli Zihinsel Engelliler Okulu vs.) ve 3 adet (300’er kişilik) öğrenci yurdu yapılmasına öncülük etmiş, eğitimde arsa sorununu çözmüştür.
2007 yılında Güngören Kent Konseyi tarafından “Yılın Bürokratı” ödülü verilmiştir.
Ceyhan’daki muhtarların ve halkın talebi üzerine Adana Valiliği’nce bir ortaokula “Kaymakam Gürbüz Karakuş Ortaokulu” ismi verilmiştir.
Ceyhan Belediye Meclisi’nce olağanüstü bir toplantı neticesinde, KARAKUŞ’a Ceyhan’ın “Fahri Hemşehri Beratı” verilmiştir.